Halil Cibran.. Lübnan doğumlu olmasına rağmen, Amerika'da uzun yıllar yaşamış yazar, şair, ressam ve filozof....Belki çok yönlü olması nedeniyle, kitabı okurken şiirsel bir dil hissettim. Tanımlamaları, tahlilleri ve tasvirleri oldukça etkileyici..
1883 yılında doğan yazar, daha 16 yaşında iken Amerika'dan vatanına yaptığı ziyaret neticesinde, umutsuz bir aşka tutulur, Yaşadıklarını iki yıl sonra kaleme aldığı " Kırık Kanatlar " kitabıyla ölümsüzleştirir.
Kırık Kanatlar, babasının isteği doğrultusunda piskoposun yeğeni ile evlenmek zorunda kalan Selma Kerami ile Cibran'ın umutsuz aşkını anlatırken, aynı zamanda toplumun kadına bakışını da irdeliyor.
Gerçek aşk, ruh bütünlüğüdür. Eğer iki ruh gerçek anlamda birleşmişse, toplumun baskılarından, yargılarından ve koyduğu kurallardan sıyrılmış, zaman ve mekanı aşmış demektir. Bu nedenle de bedenlerin ayrı yerde olması aşka halel getirmez. Tam aksine, aşkın temizliğini, aşka rağmen dürüst ve ilkeli kalabilmeyi mümkün kılar.
- Saflığın insanı boş kıldığı, boşluğun da onu aldırmaz yaptığı söylenir.....Fakat çok hisseden ve az şey bilen duyarlı genç, iki güç tarafından zorlandığı, kemirildiği için, güneşin altındaki en talihsiz yaratık durumundadır. Yalnızlığın yumuşak, ipek elleri vardır, güçlü parmaklarıyla yüreği kavrar ve ıstırapla inletir onu. Yalnızlık kederin müttefiki olduğu gibi, ruhsal yücelmenin de yol arkadaşıdır . (s.7)
- Ve anladım ki, insan hayatında en azından bir kere yeniden doğmazsa, var oluş kitabında boş bir sayfa olarak kalıyor. (s.9)
- Gerçek güzellik , adına aşk denen ve kadınla erkek arasında var olabilen , gönüller arası ruhi bir rabıtadır. (s.19)
- Aşk hayatta bulunabilecek tek sahici özgürlüktür, çünkü ruhu öylesine yüceltir ki, ne insanların yaptığı yasalar ne de doğanın ortaya koyduğu olgular karmaşası yolundan çevirebilir onu.. ( s.21)
- Sessizlik ölümden daha acıtıcı değil midir ? (s.23)
-Mahzun bir gönül, ancak benzeriyle birleştiği zaman huzur bulur..(s.26)
- İki ruh arasında anlaşmanın tek yolu konuşmak değildir....... Ağızdan çıkan sözlerden daha büyük ve saf bir şey var : Sessizlik.. (s. 31)
- Aşk ruhsal yakınlığın ürünüdür ..(s.37)
- Kendi ruhumu seninki için bir zırh haline sokacağım; kalbimi senin güzelliğin için bir barınak ve göğsümü de elemlerin için bir mezar yapacağım... (s.61)
- Kadın , bir ulus için lambadaki ışık gibidir.Lambanın haznesindeki yağ az olunca, ışık da cansız olmaz mı ?
Kederli ruh, onu ayakta tutacak ferahlamayı yalnızlıkta bulur. Yalnız ruh, yaralı bir geyiğin sürüden ayrılması gibi, insanlardan uzaklaşır ve iyileşinceye ya da ölünceye kadar bir mağarada yaşar.. (s.77)
- Engelleri, zorlukları göğüslemeye cesaret etmek, rahata ve emniyete boyun eğmekten daha soylu bir davranıştır. ( s.79)
- Anne, her şeydir bizim için. kederli günlerimizin tesellisidir o ; sıkıntılı günlerimizin umudu ve kendimizi zayıf hissettiğimiz anlarda yanımızda hissettiğimiz güç....Aşkın kaynağıdır o ; aşkın, merhametin, sevginin ve bağışlamanın..
Ve anne, bu yaratılmış alemini topyekun varlığın prototipi, güzellik ve sevgiyle yoğrulmuş ezeli ruhudur .(s.84)
- Umutsuzluk, görme gücümüzü zayıflatır, kulaklarımızı da tıkar. Gamdan, kasvet veren hayallerden başka bir şey göremez, acıyla sıkılıp açılan kendi yüreğimizin vuruntusundan başka bir şey işitemez oluruz. (s. 91)
- Ateşle arınan ve gözyaşıyla yıkanan ruh, halkın utanç ve şerefsizlik dediği şeyden daha yücedir ve insan kalbinin ürettiği yakınlık duygularına karşı çıkarılmış tutsaklık yasalarından ve adetlerden de bağımsızdır. Bu ruh, utanmadan ve özgüven içinde Tanrı'nın huzuruna çıkabilir. (s.98)
- Zulme başkaldırmayanın kendisi de bulaşmıştır zulme..(s.104)
- Koşullu ya da sınırlı sevgi, sevende, sevilene sahip olmak ister ; ama sınırsız ve koşulsuz sevgi, sevende yalnızca kendisinin var olmasıyla yetinir. (s.107)
- Engelleri ve zorlukları aşmayı cesaretle göze almak, bencilce huzur ve güvenlik aramaktan daha asil bir davranıştır. (s.108)
- ...Bir kere Tanrı'nın gölgesini gören ruh , artık bir daha korkmaz şeytani hayaletlerden..Ve bir kere göğün nuruna , rahmetine çevrilen göz, bir daha yeryüzünün acılarıyla kararmaz. (s.111)
İyi okumalar...
bugün bi vesileyle hep sevdiğim yazar-şairler ve yazı ya da şiirleriyle karşılaştım.
YanıtlaSilen kısa sürede okumak isterim.
Kesinlikle tavsiye ederim Cem..mutlaka okumalısın..
YanıtlaSilSanki yazarın başka bir kitabını da okumuştum. Şİmdi baktım kitaplığımda göremedeim. Bunu da yaklaşan İstanbul Kitap Fuarından almak üzere not adım. Teşekkürler bu güzel paylaşım için.
YanıtlaSilÇok etkilendim, Halil Cibran'ı severim ama bu kitabını okumamıştım... Aykırı ruhlardan tezahür eden her fikir şaşırtıcı ve güzel.. Teşekkürler...
YanıtlaSilİlhan Bey, her satırın altı çizilecek kadar güzel, anlamlı ve derin :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim Almila,seninle bu kitap hakkında konuşmak keyifli olacak.Onun için bir an önce oku derim :)
Bugün gidip 2 kitap aldım şu an bu yazıyı daha önce okumuş olmayı istedim. Elindekiler bitince alıyorum.
YanıtlaSilOnlar da güzeldir eminim Pe Hito :)
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilYaklaşık bir hafta önce okumaya başladığım Kırık Kanatlar isimli romanı bitirdim. Hayatımda ilk kez bir Halil Cibran eseri okudum. Çok duygu yüklü bir romandı. Bazı satırları, gözlerim dolu dolu okuduğumu çekinmeden söyleyebilirim.
Halil Cibran, bu eserinde; din adamlarının yozlaşması ve kadın hakları gibi toplumsal meselelerden bahseder. Doğulu kadının yüzyıllar boyu gelenek karşısındaki âcizliğine, eşya gibi oradan oraya sürüklenmesine yönelik eleştirel bir tavır ortaya koyar.
Romanda en sevdiğim alıntı şu olmuştu:
‘’Onun ruhunu dolduran hüzün benim ruhuma da doluyordu; her birimiz kalbinde hissettiğini öbürünün yüzünde görebiliyor, göğsünde sakladığı şeyin yankısını öbürünün sesinde duyabiliyordu.’’
Altını çizdiğim diğer alıntıları da buradan okuyabilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/halil-cibran-kirik-kanatlar-kitap-yorumu/
Güzel okumalar dilerim,
edebiyatla ve sağlıcakla kalın.