27.10.2017

AGORA




Hyptia ismini , arkadaşım " bu da benim kedim Hyptia "  dediğinde  duymuştum ilk kez. Dün akşam film ararken karşıma çıktı  "Agora" ve soluksuz izledim. Yönetmenin Diğerleri ve İçimdeki Deniz filmlerini de izlemiş, özellikle Diğerleri'ni çok ilginç bulmuştum.
Film, M.S. 4. yy da  yaşamış ünlü bir matematikçi, filozof ve astronom olan  güzeller güzeli Hyptia'nın hayatını , tam da Paganlık- Hristiyanlık - Yahudilik çatışmasının ortasında anlatıyor. Mekan ve kostüm oldukça  başarılı, izleyiciyi filmin içine çekiyor. 
Film  bittiğinde  düşündüğüm ilk şey, o zamandan bu zamana  hiçbir şeyin değişmediği oldu. İnsanlar hala düşünceleri, inançları ve yaşam tarzları nedeniyle yargılanıyor, cezalandırılıyor, acı çektiriliyor. İnsanlar kendi gibi düşünmeyenlere karşı hala hoşgörüsüzler.
Hyptia , onca baskıya rağmen, sormaktan, araştırmaktan vazgeçmeyen , hayatını bilime adamış, öğrencilerine dersler veren hem güzel, hem zeki bir kadın..
Yıllar önce çekilmiş olmasına rağmen nasıl olmuş da gözümden kaçmış bilmiyorum. Tarihi filmlerden hoşlananlara kesinlikle tavsiye ederim.


6 yorum:

  1. Ben de izlemek istiyordum...bir türlü bulamamistim..sayende emelime ulastim...Çok teşekkürler telve...

    YanıtlaSil
  2. Beğenmiştim bu filmi bende uzun zaman oldu ama hatırlıyorum. İnsan değişmiyor, insanlık değişmiyor ve inançlar uğruna cinayet işlemekten çekinmiyorlar:(

    YanıtlaSil
  3. Izlenimlerin çok hoşuma gitti.Mutlaka izlerim.
    Tavsiye için teşekkürler canım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Tarihi filmlere karşı bir merakım olmamasına rağmen paylaşımınızı ilgiyle okudum. O zamandan bu zamana değişen bir şeyin olmadığı, insanların birbirine karşı hoşgörü göstermemesi öenmli bir saptama. Yani teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insanoğlu genetik olarak aynı hisleri taşıyor.

    YanıtlaSil