6.04.2017

YİNE YENİDEN ANTAKYA...

"Coğrafya kaderdir" derken ne kadar haklıymış İbn-i Haldun. Tek etmen değil belki, ama temel alınacak kadar önemli. Hatay'a bu gidişimde daha iyi anladım . İnsan , doğduğu, büyüdüğü toprağın mahsulü oluyor bir nev'i . Bereketli topraklarda yetişen  bitki nasıl  serpilip gelişiyorsa,  dal budak salıyorsa, birçok medeniyetin izlerini taşıyan topraklarda yetişen insanın hoşgörüsü, dünyaya bakış açısı da  o kadar  geniş oluyor. Tabi bu demek değildir ki, bir ülkenin aydınları oralardan çıkıyor. Ama şu da bir gerçek , mayayı  taşıyorlar  kafa yapılarında.. 
Hatay bir çok medeniyetin beşiği.. Hem geçmişte, hem de günümüzde Hristiyanlığın, İslamın, Yahudiliğin mensuplarının  ve  sünnisinden alevisine, kürdünden türküne, halkın iç içe yaşadığı kültürel zenginliği bol bir şehir. Sohbet ettiğimiz bir esnaf demişti ki "biz burada sen sünni misin, alevi misin diye sormayız. Çünkü böyle bir soru bize göre ayıptır, ayrımcılıktır.  İnsana insan olarak bakar ve değer veririz." 
Sanırım, kaç kere gidersem gideyim, aynı şekilde büyüleneceğim. Ve keşfetmem gerekenler bitmeyecek. 
Hatay'ın sadece sokaklarında dolaşmak  bile büyük keyif. 
Binden fazla fotoğraf çekmişim 3 günde .
Kitap yazacak kadar çok şey var  zihnimde.  Lakin, bilirsiniz ki ben uzun yazmaktan sıkılırım. Ayrıca amacım bilgilendirmekten ziyade merak uyandırmaktır. İnstagramdan takip edenler çoğu fotoğrafları görmüştür, görmeyenler için yayınlayıp, iştah kabartayım.  Gidin, gezin, görün... hoşlanmaz ve memnun kalmazsanız, söyleyin, bir de ben gezdireyim sizi :)



Asi nehri, Hatay'ı ikiye bölmüş. Sağ taraf eski, sol taraf yeni  yerleşim yeri. Ben tabi ki  eski Hatay'ı daha çok sevdim.






Ve işte benim meftun olduğum Hatay sokakları...






  Saint Pierre kilisesi...Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinen, mağaradan oluşan kilise... "Hristiyanlık " adının ilk kez burada konduğu rivayet ediliyor...



Sarımıye Camii. Avlusuna , minarenin altındaki kapıdan girilen iki camiiden bir tanesiymiş.







Türk Katolik Klisesi... Sarımiye camiinin hemen arkasında. Çan ile minarenin aynı karede buluşması..
                                                  

     


İyi gezmeler :) 

25 yorum:

  1. Kilis'e kadar gittim ancak Hatay'ı görmedim. Gidip görenlerden methini duyarız. Gezmek görmek isterim. Fotoğraflar görünmüyor. Sistemsel bir hata olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mabelard, fotoğraf konusunda ne yazık ki sıkıntılar yaşıyorum. Ancak girip baktım ( blogtan değil, googledan ) görünüyordu. Lütfen benimle ilgili bir problem olmasın :))
      Hatay'a defalarca gitsem bıkmam diye düşünüyorum..

      Sil
    2. @kahveetelvesi instagram hesabımdan hepsi olmasa da bir kısmını görebilirisiniz...açılmama ihtimaline karşı.

      Sil
  2. Dört farklı dine mensup, çeşitli mezheplere, farklı etnik kökenlere sahip bir şehir anladığım kadarıyla ama insanların bir kısmı senin gibi, örnek verdiğin o esnaf gibi düşünse de, bazen tam tersi de oluyor, bir ülkede ne kadar çok etnik köken varsa, o kadar kolay bölünüyor, parçalanıyor. İşte Yugoslavya, işte Suriye, Lübnan keza...ben insanlardan umudumu kestim o yüzden. Beraber yaşamak istemiyorlar, illa ayrılayım, kendi ülkem olsun derdindeler, tabii emperyalist ülkeler de bunlara gaz veriyor. Bakalım bizim sonumuz ne olacak? Allah yardımcımız olsun:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte bu nedenle Hatay'a hayranım. bence insanlar sizin deyiminizle gaza gelmiş olsalardı, Türkiye'de ilk karışacak yer Hatay olurdu. Reyhanlı patlamasında bile el ele kilometrelerce yürümüşler, biriz, bölünmeyiz mesajı vermek için. Ben umudumu her şeye rağmen yitirmek istemiyorum.
      Ama Allah'da yardım etsin tabi ki...:)

      Sil
  3. Instagramdaki kareler de çok güzeldi tarih kokan diyarlar her zaman dikkatimi çekmiştir özellikle mardin Hatay Kapadokya bu ve buna benzer yerleri görmeyi çok isterim beni gezdirirsen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi, sen Türkiye'ye gel, gezdiririm seve seve..
      Kapadokya'yı ben de çok seviyorum. Gidersek balona bineriz ama değil mi:)
      Hatay da bambaşka bir zenginlik... Kıyas kabul etmez..

      Sil
  4. yaaa sen amaaa ne kadar gezentisiiin yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin kadar çok kitap yazabilme ihtimalim binde bir bile olsa dizimi kırıp oturcam da , daral geliyo bana be deeppp . ;)

      Sil
  5. Hatay'a gitmiştim daha önce.Çok beğenmiştim.Medeniyetlerin buluştuğu yer gibiydi.Herşeyden bir parça soluklayabilirsin.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Türkiye'nin her yeri ayrı bir hazine de biz farkında değiliz ne yazık ki. Türkiye'nin çoğu yerini görmeme rağmen sizin paylaşımınızdan sonra Hatay' görmediğime büyük pişmanlık duydum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan bey, Hatay'ın güzelliği bir yana, blogunuz için bulunmaz kaynak. bence kağıt kalem elinizde en kısa zamanda gidin , ne müthiş tariflerle dönersiniz kim bilir ?

      Sil
  7. Türkiye'nin hemen her şehrinden geçmişimdir. Belki 5 belki 10 şehrine düşmemiştir yolum.. Ama bunlardan bir tanesi Hatay içimde uktedir.. Hatta bir zaman gezi planlayıp bir sınav dolayısıyla uçak biletlerine varıncaya kadar yaktığım gezimdir.. İçimde ukte kalan sokaklara daha bir hayran baktım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemen gitmelisin Nursalkımı ...kim bilir hangi şiirlerine ilham olur bu şehir :)

      Sil
  8. Bu kadar güzel olduğunu önceden hiç düşünmemiştim ve kimseden duymamıştım gerçekten hayret ettim özellikle eski ve yeni yerleşim yerlerinin ayrılmasına,yazılarınız çok güzel başarılarınızın devamını dilerim takibimdesiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında her köşesi, her sokağı ince ince değerlendirmeye değer bu şehrin..

      Sil
  9. Camiye minareden girilmesi çok hoş. İlk defa gördüm.

    YanıtlaSil
  10. Hatay'lı bir öğretmenim vardı, ara sıra dersi kaynatmak istediğimizde Hataydan sorardık, anlatırdı ama hiç bu kadar güzel olduğu canlanmamıştı gözümde :DDD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. calimero hayran kalacaksın, fotoğraflardakinden daha güzel bir şehir....

      Sil
  11. Toprak çekiyor illaki, değil mi?
    Bu arada resimlerinizin çoğu görünmese de gördüklerim beni heyacanlandırdı. hiç görmediğim yerler, merak da ediyorum aslında. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar düzenledim..Umarım şimdi görünüyordur..

      Sil
  12. Hataylıyım, kaç yıldır gidip geliyorum ama bu yıl tam olarak gezmek istiyorum sanırım. Özellikle Antakya'yı! :)

    YanıtlaSil