2.07.2016

BAŞKALDIRAN RUHLAR / HALİL CİBRAN


Kitaplarına, yazı stiline,  tasvirlerine, ruh tahlillerine , ifadelerindeki naifliğe hayran olduğum bir yazar. Okumayanlar için Kırık Kanatlar kitabını da mutlaka tavsiye ederim. İnsanı içine çeken , bir solukta kendini okutan  kitapların yazarı Halil Cibran, yüzyılımızın filozofları arasında sayılmakta. Sadece bir yazar değil , aynı zamanda şair ve  ressam. Bana göre Lübnanlı olmasına rağmen batıda ve Amerika'da da yaşadığı için,doğu- batı sentezini çok iyi yapan bir yazar. İçinde doğduğu ülkenin hayat şartlarını, toplumsal yapısını dışarıdan objektif gözle bakmayı bilmiş, olayların, siyasal sistemlerin, din adamlarının , toplumsal  yapının ağır aksak giden, aldatıcı ve aynı zamanda dayatmacı tarafını çok iyi yakalamış. Doğudan vazgeçmeden , doğuyu  gözden çıkarmadan yapmış eleştirisini. İfadeleri yalın, anlatımı akıcı, psikolojiye olan ilgisi nedeniyle de tahlilleri hayranlık uyandıracak kadar güzel.
Sanat sanat için midir yoksa halk için midir sorusuna Cibran sayesinde  net cevabım , "ikisi de gayet güzel  olabiliyor işte..."
Bu kitabı bir kaç kısa hikayeden oluşuyor. Ana tema hepsinde hemen hemen aynı. Din adamlarının, siyasilerin,  ahlak kurallarının ele geçirdiği, hapsettiği ruhların uyanışına ve başkaldırışına dair örnekler. Refah içinde ancak boyunduruk altında yaşamaktansa, özgür fakat  zor şartlarda yaşamayı kabul etmiş, mutlu ve huzurlu insanların  onurlu mücadeleleri... Okumanızı şiddetle tavsiye ederim.







22 yorum:

  1. İkinci fotoğrafta altını çizdiklerin ne kadar doğru yazmış. Şu anda da öyle, gezicilere bu nefret! Gezicileri öldürmek istemek! Ya da Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal ve arkadaşlarına hain demek! Ama Allah'tan herkes öyle değildi de Atatürk başardı. Darısı bizlerin başına 2. Kurtuluş Savaşı şart oldu.
    Tanıttığın için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tekrar okudum ikinci fotoğrafı... bu medya nasıl bir güç ki, istediği algıyı oluşturuyor? İnsanlar düşünmeden , sorgulamadan, çığrından çıkabiliyor? Yazık diyorum sadece. Biz hangi ara bu kadar acımasız olduk ? kendimiz yargılayıp, kendimiz ceza kesmeye başladık?

      Sil
  2. Halil Cibran'ın Kırık Kanatlar kitabını okumuştum sadece. Pek zevk almadım nedense. Yine de başka kitaplarına şans vermek gerekir belki ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım tarz meselesi Emine .. Bir şans daha ver derim . hem kendine , hem Cibran'a :)

      Sil
  3. Okumak diye bir eylem vardı di mi ?aylardır ders kitaplarından kafamı kaldıramıyordum. Du bi besmele çekeyim artık bende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım şimdi daha iyisindir Levent. Hastaneden çıktın mı ? sanırım şu aralar mecburen okuyacaksın. Her şerde bir hayır var diye boşuna dememişler.

      Sil
  4. sevdiklerim dendir HALİL CİBRAN güzel alıntılar yapmışsın ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sessizkaldım. Kitabın ( Parçalanmış Gülüşler / Tolga Yazıcı) eline ulaşmış olmalı. Gecikme için n'olur kusura bakma. Aksilikler üst üste geldi. Postaya verince de mail atamadım. Çok suçluyum çok :(

      Sil
  5. Düşünülüp de ortaya çıkmış ve düşündüren cümleler olunca bir kitabın bir sayfasında eğer altı çizilmezse, ben o kitabı okudum sayamıyorum :))))

    Çok güzel çizmişin, ben,m gibi; ellerine ve ve okuma emeğine sağlık :9

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acemidemirci, ben de çizerek okumayı seviyorum. Teşekkür ederim . Sevgiler..

      Sil
  6. İlk alıntıya binaen;
    İnsanın içindeki nefs zulmetmeyi emrederken; ruhu sultani de iyi olmak için mücadele ediyor onunla. İşte nefsine baskın olmayı başaranlar merhametli, iyi insanlar zümresine dahil olurken, diğerleri zalim olup çıkıyor.

    YanıtlaSil
  7. ermiş okumuştum. madem buna da bakayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh ben de Ermiş'i okumaya devam edeyim bari Deep..:)

      Sil
  8. ne de güzel kitap yorumu bu yahuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha haaa. Çok hoşsun Tolga.
      Senin kitabının bi' tanıtımını okumuştum. Kim yazmıştı hatırlayamadım. Daha doğrusu , düşündüğüm kişinin blogunu taradım, bulamadım. ( hadi söyliyeyim. Acemidemirci yazdı diye biliyordum, ama yanlış kalmış aklımda. Nefis bir tanıtımdı) Cesaretimi kırmıştı resmen. Şimdi o yazının üstüne ne yazarım, nasıl yazarım, düşünüp duruyorum.

      Sil
  9. Halil Cibran'ın kitaplarını henüz okuma fırsatı bulamadım. Bir sonraki kitap alışverişimde bir kitabını alıp başlamayı düşünüyorum artık, merakım en üst seviyeye ulaştı.
    Doğunun irfanı ile Batı kaynaklı ilim ve görüşlere hakim, ikisini de benimseyen düşünürlerden/yazarlardan içi boş eser çıkması pek mümkün görünmüyor zaten. Alıntıladığınız kısımlar da çok hoşuma gitti, ben ilk olarak "Ermiş" kitabını almayı düşünüyordum ama belki buna da bir el atabilirim. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Maalouf'u da bu nedenle severim .. Ermiş'i yeni başladım okumaya..
      İyi okumalar..

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Kaybolmak için uğraşıyorum Tolga.. ama dönüp dolaşıp geri geliyorum işte...

      Sil
    2. kaybolmak isteyen kaybolur.
      sen kaçmak istiyorsun. kaçarsan yorulursun. yorulursan tökezlersin. tökezlemek başa sarar.

      Sil
  11. Nedense okuyamadığım bir yazardır. Ama altını çizdiğin yerler gerçekten müthiş. Yeniden denemeli mi acaba okumayı? Teşekkürler bu güzel tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi bir kitap dostu, mutlaka Cibran'ı da sever diye düşünüyorum İlhan Bey. Kesinlikle denemelisiniz . ben teşekkür ederim yorumunuz için..

      Sil