30.04.2016

TEBDİL-İ MEKANDA FERAHLIK VARDIR -3

Berlin Duvarı'na kadar gidip de ismimi yazmamak olmazdı..Benim için küçük, insanlık için büyük bir yazı :))

Şehir turumuzun 2., gezimizin 3. günü , bana göre çok verimli geçti. Zira hep görmek istediğim Berlin Duvarı'na gittik.  Heyecan vericiydi. Sonradan öğrendiğime göre dünyaca ünlü 100 ressamın çizdiği duvar resimleri karşımızdaydı. Hepsi karşısında durup dakikalarca incelemeye / seyretmeye değerdi.  Biz Berlin'in doğu tarafında kalıyorduk ve doğuya bakan duvarda oldukça soyut ( soyutun oldukçası nasıl oluyor ya hu ? ) , felsefi çözümlemeler isteyen resimlerdi.  Ancak duvarın arkasına baktığımda sadece ve sadece yazılar vardı. Hava çok soğuktu ve Leyla " gidelim " diye tutturdu. Bu nedenle kabaca baktım hepsine.... 





Bu araba,  duvar müzesine dahil. Ancak sırrı nedir çözemedim. Netten yaptığım  araştırmaya göre,  arabalarıyla Batıya geçen ve alkışlarla karşılanan bir çiftin ve genel anlamda geçişlerin  sembolü olabilir mi acaba ? 


Bu resim en çok etkilendiklerimden...



Duvarın arkasına geçtiğinizde bu manzaralar karşılıyor sizi. Batıdaki binalar  daha eski, Doğu, bir önceki yazımda da bahsettiğim üzere, şantiyeye benzediğinden, eski binalarla yeniler yan yana... Hatta bazen  bana çok çirkin gelen görüntüler oldu. Yeni binaları ne kadar modern olursa olsun, sevmedim..... Yama gibi duruyordu..






Ve işte Batıya bakan duvar. Önce acaba doğu ile batıyı karıştırıyor muyum dedim.  Bana göre resimler, yazılardan çok daha ilgi çekiciydi ve batıya yakışıyordu.Sonra düşündüm, toplumların ve kişilerin bunalımlı zamanlarında, kaos halinde sanatsal açıdan  üretim daha fazla olur gibi bir yorum getirdim kendimce.Ama , bu resimlerin ressamlar tarafından yapıldığını  göz önünde bulundurunca ( yazıların menşeini bilmiyorum, ya da kimlerin yazdığını)  tezimi kendi kendime çürütmeye karar verdim:)) 





Araba gibi, bisikletin de sembol ve müzeye  dahil olduğunu düşünürken, genç bir kız gelip, zinciri çözdü ve  alıp gitti. Bana da  saflığıma gülmek kaldı :))

Leyla  artık mızmızlanmanın şiddetini artırmaya başlayınca, O'na değil, ellerimi donduran soğuğa yenildim ve hadi gidelim dedim. Gönlü olsun, kıramayıp tamam dediğimi düşünsün .Tabi bunu okuyunca ne diyecek bilemiyorum :))) Otobüsümüze binip, Berlin Duvarı'nın orijinal halinin  bulunduğu yere gittik. 

Berlin Duvarı aslında böyleymiş...

Duvarın arkasındaki, birbirine paralel  bu blokların ne olduğunu , ah almanca bileydim de rehbere soraydım..
Gogıl amca  , 155 km uzunluğunda diyen tur şoförünün aksine , duvarın 46 km uzunluğunda olduğunu söylüyor. Yıkılan duvar kalıntıları bir yerde depolanmış, saklanıyormuş.Kalan kısmı da sökülecekmiş zamanla. Tabi ki hepsi değil. 
Belki de Berlin Duvarı'nı utanç duvarı yapan sebeplerden biri de, duvarı aşmaya çalışırken  insanların canlarından olmaları. Değişik tarihlerde, küçük büyük, kadın çocuk demeden bir çok insan bu uğurda can vermiş. Hayatını kaybedenlerin resimlerinin ve ölüm tarihlerinin yer aldığı .... ne denir ki buna ? anıt mezar mı ?  işte  öyle bir yer vardı. Küçük çocukların da olduğunu görünce içim cız etti.... 



Berlin  duvarı yıkıldıktan sonra, depoya kaldırılanların  dışında bir bölümü Amerika'ya satılmış. Ancak  dükkanlarda  5-10 euro karşılığında  duvar kalıntılarından  almak/ edinmek mümkün....


Sıra geldi günün özetine.....
Yani Duvar, kapitalist sistemin çarklarına daha fazla karşı koyamadığı  için yıkılmış. :)


18 yorum:

  1. Gez göz arpacık :)

    yooo, kıskanmam ben, gıpta ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıskanmak ve sen gündüzle gece gibi, bilmez miyim Narda'm...Sende hiç öyle kötü hasletler olabilir mi? Yalnız fena çatladın galiba, teee buraya kadar geldi çatır çutur sesler...:)))

      Sil
    2. Ha o sesler mi? Diyetteyim ayol midemin gurultularidir onlar:)

      Sil
    3. Demeeee, salı günü n'apcaz peki ? Buluşunca açlıktan ölem mi ben :(
      Ayrıca senin diyete ihtiyacın yok ki ...

      Sil
  2. Berlin gezisi için teşekkürler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım az çok zihninizde "Berlin" resmi çizebilmişimdir Calimero.. Sevgiler...

      Sil
  3. O arabayı merak ettim bn de..
    İyi gezmeler efenim bolca gez emiii :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten çok gezerim Muptezel. Araba hala sırrını koruyor . Çözemedik bir türlü.

      Sil
  4. Berlin duvarı yıkıldı ardından rusya dağıldı ve dünya tek Artık kutuplu oldu. Sonrasına şahitsiniz zaten hep acı hep acı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyyyy Levent, hani umutsuzluk yoktu? Geçecek bu günler, geçmeli. Hangi gece sabaha ulaşmamış ki ?

      Sil
  5. Iki sene önce bende gittim gezdim buralari. Ama tur rehberimiz bizi duvarin öbür tarafina gecirmemisti. Ben sadece o güzel cizimlerin oldugu tarafi gördüm. Hatta benim de Berlin gezisi yazilarim duruyordur blogta o günlerden. Almanya'dan sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm sizin yazılara da bir bakayım.. Bizim tur rehberi sadece otobüs içinde. Aslında biz turla gitmedik, kafamıza göre gezdik yani.Daha keyifli oldu bize göre.

      Sil
  6. ay vallaha süper oldu kahvemi aldımda geldim bloğuna bir gezdim içim açıldı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne zaman daralırsan buyur gel Prenses :) Kahve müessesemizin ikramıdır, yanınızda getirmenize gerek yok...

      Sil
  7. ayyy berlin görmedim merak ediyom giderken bakarım bu fotolaraaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka git Deep. Benim bile yine gidesim var.

      Sil