5.11.2015

HADDİMİ BİLEMEDİM

Sabahın köründe radyo dinliyorum..
Bir kanala denk geldim, ismi lazım değil.  Hoş lazım olsa da  bilmiyorum, rast geldi işte. Bir muhterem zat konuşuyor. Diyor ki " kadının eşine ismiyle hitap etmesi mekruhtur".  Sebeplerini sıralıyor bir bir.  Eh   kabul edilebilir az biraz zorlasan.
İçimi garip bir sevinç kaplıyor. Hatta huzur sayılabilir az biraz zorlasan.
Çok şükür diyorum. Çok şükür. Bizi yaradana hamd olsun. Kurdu kuşu yaradana, her gün güneşi doğurana...
Kabusta mıydım da uyandım,  uyudum da  rüyamı görüyorum. Hangi ara  bu hale geldik de kaçırdım.  Demek tüm dertler bitti,  yurdum insanı mutlu mesut. Ne çalan var ne çırpan.Ne haksızlık ne de zulüm. Analar ağlamıyor, her gün insanlarımız ölmüyor,şehit haberleri mazi olmuş,  gençlerin umudu tükenmemiş. Her doğan gün  içimizi aydınlatıyor. Kravat taktı diye, 14 yaşındaki kızı hamile bırakan  .... işte burada kelimeyi size bırakıyorum. İşte o  hayvan desem hayvanlara hakaret olacak mahluk iyi halden indirim falan almamış. Kimse kimseyi kırmıyor,  düşene el uzatılıyor. Hani cennetteyiz sayılabilir biraz zorlasan.
Tek kusurumuz  ismen hitap kalmış. Onu da halletsek her yer gülistan...
Bitlenmiş saça  gül konduruyoruz.
Oysa dinin toplum hayatında düzenleyici, teskin edici, doğru yere sevk edici, insanı eğitici, hayatı yaşanabilir kılıcı, güzelleştirici  etkisi olması gerekirken, hele hele  bırakın dini, İnsanlıktan uzaklaştığımız bu günlerde  fonksiyonu  ayrıntılarla uğraşmak olmamalı. Boşanmaların  hızla arttığı, devam eden evliliklerde huzurun, sevginin, saygının kalmadığı,  ite kaka gittiği  bu dönemde   Ahmet yerine   bey desen ne olur, ağam desen ne fark eder ?
Önce sevmeyi anlat bana. Saygının çerçevesini çiz. Yüzüme vur  eksikliklerimi, hatalarımı anlat. Ne zaman bu hale geldik, neden  insanlıktan uzaklaştık,  nedir bu  içimizdeki öfke, kin,nefret, hırs.  Yok mudur bunları içimizden, beynimizden, ruhumuzdan atmanın yolları.  Öyle şeyler söyle ki evime koşarak geleyim, geleni kucaklayarak karşılayayım.  Her gün yanımdakine  şükredeyim, yanımdaki  dünyamı aydınlatsın. Huzurla koyayım başımı yastığa,  gülerek uyanayım, hayata daha bir sıkı sarılayım.
Derdimiz ölüm olsun, o da  ihtiyarlıktan olsun.


23 yorum:

  1. İyi güzel söylüyorsun da Kahve; bazı şeyleri önemsemediğimizden bu hallere geldik. Burada verilen örnek için söylemiyorum sadece. Sen eşine bey diye hitab ediyor musun desen; ben de edemiyorum, alışmamışım ama karşı değilim. Yapabilen yapsın. Aslolan burada saygıdır. Hani derler ya "Askerlik arkadaşın mı öyle çağırıyorsun?" Peygamberlerin ismini Ahmed, Musa, İsa gibi anlatanlar var. Çok yadırgıyorum.

    Senin burada sıraladığın bütün kötülükler temelinde saygısızlıktan ortaya çıkıyor. En başta Hz. Allah'a ve yarattıklarına saygısızlık ve sevgisizlikten. Yoksa bu kadar kötülükleri nasıl yapabilir bir insan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Yolcu. Saygı konusunda söylediklerinde hemfikiriz. Dinlediklerimde haklılık payı vardır. Ancak önemsemediğimiz noktalardan dolayı taviz verdiğimiz, tavizler çoğaldıkça toplumsal değerlerde ve inançlarımızda gedik açıldığı da doğru. Ancak hayatımıza tam olarak sirayet etmemiş konularda nasıl taviz verebiliriz ki?.Saygı ise toplumsal çöküşün altında yatan en temel etken, önce saygının ana hatlarını belirleyelim ve sosyal ilişkilerimizde yerleştirelim ki, sıra bu tür ayrıntılara gelsin. İnsanlar medeni olarak ayrılmayı beceremezken, bu nedenle kadınlar öldürülürken bu konu absürt geldi bana.

      Sil
  2. Uyutulma politikasının detayları bunlar. İnsanlar hayatın gerçekleri ile yüzleşmesinler, çözüm üretme derdinde olmasınlar, yeter ki birileri iktidarda kalsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begonvilli, bunu iktidarda kalma derdi gibi görmüyorum ben.Toplumsal kurumların ,toplumun gerçeklerinden uzak olması belki. Ya da suya sabuna dokunmama gayreti. Ancak ortada ciddi bir ihmal ve sorumsuzluk söz konusu.

      Sil
  3. Hah işte budur! Kelimesi kelimesine destekliyorum Telve'anım seni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Narda'mmm, sen olmasan n'apardım ben :)

      Sil
    2. Ben olmasam kim bilir neler olurdu sana cicim :)

      Sil
    3. Düşünmesi bile korkunç:)

      Sil
  4. Ne söyleyeyim ki sen çok güzel dile getirmişsin gerçekten öyle bir hale geldik ki artık cidden artık insanlıktan çıktık ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamak, katlanması zor işkence olmaya başladı sanki Sessizkaldım.

      Sil
  5. ah sorma sorma valla bizim ülkenin derdi çok sahiden de. dini de çok kötü kullanıyolar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok okumamız, çok yazmamız lazım demek ki Deep .

      Sil
  6. hakkaten bole bi dünya varmı rüyasında gören duyan işiten bazen hayatı gerçekleriyle yaşamak zevk vermeli konuşarak özgürce kaçarak ,susarak, unutarak, unutmaya çalışarak insan kendine ihanet etmiş olmazmı?güzel düşünmek evet ama gerçeği görmek gerçeği yaşamak acısıyla tatlısıyla daha güzel olmalı insan yaşadığından dersler ve zevkler almalı telve kendine hep iyi bak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim kırık kalp.

      Sil
  7. sonra da diyorlar ki niye ağzını bozuyorsun..

    YanıtlaSil
  8. ben buraya küfür içerilikli bir şey yazmamış mıydım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok , yazsan ne yapardın bilemiyorum ama, yazmamışsın .

      Sil
  9. Bu tür cevaplar kabak tadı verdi artık.O radyo kanalını sürekli dinlerseniz belki de binlerce konuyu daha önce işlediğini göreceksiniz.O gün denk gelen, eşlerin birbirine karşı davranışlarından kısa bir özet geçilince, sanki hergün aynı şey anlatılıyormuşcasına yorum yazmışsınız.
    Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
    (Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır.hadis...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk veya son, hep ya da hiç.Bence fark etmiyor. Ülkenin ve dünyanın içinde bulunduğu durumu dikkate alırsak, lafı bile edilmeyecek bir konu bence. Yorumunuzda belirttiğiniz gibi,"en hayırlınız , hanımına karşı en iyi davranandır. " 100 evli çifti inceleyin, bakın bakalım böyle davranan kaç çift bulabileceksiniz?

      Sil
  10. sanırım her yazılanı gale alıp koymuyorusunuz ben yinede yazayım hayat ole bişey ki sen nasıl istersen etrafındakilere olaylara nasıl bakarsan ole işte iyiysen iyi kötüysen kötü kafanda kurduğun hayatla yaşadığın hayat herkeste tabiki farklı herkes iç dünyasında bişeyler yaşıyor ama etraf neder diye yaşayamadıklarımızı kimse sorgulayamıyor bile hayat rüya olsa çok sıkıcı olurdu herkes herşeyden biraz biraz yaşamalı bence acıyıda tatlıya da görmeli iyiyide kötüyüde bilmeli hayat bir rüya olmamalı zira uykular kısa sürer...sayın telve hanım

    YanıtlaSil
  11. Speeed, işime gelen yorumları yayınlayıp, diğerlerini görmezden gelmek gibi bir huyum yok. Sadece çok ara verdiğim için yayınlamakta geç kaldım. Kusura bakmayınız .

    YanıtlaSil