20.02.2015

MİKROSEFALİ ANNELERİ


Tamamen  derslere yönelik açtığım facebook  sayesinde bir çok arkadaşım oldu. Not ve soru paylaşımı,  derslerle ilgili konuşmalar derken, bir gün  bir mesaj aldım. " Sevgili Telve, grup kuruyorum,  seni ekledim.  Belirli bir sayıya ulaşmam gerekiyordu. Eğer istersen daha sonra gruptan ayrılabilirsin "...Daha ne grubu,  ne oluyor orada demeden cevap yazdım " Demek beni kötü emellerine alet edecek, sonra kullanılmış bir mendil gibi kenara atacaksın öyle mi ?"
Sadece güldü Sevgili Zeynep...
Açtım, inceledim, yaptığım espriden utandım.
Mikrosefali aileleri  diye bir grup.  Hiç duymamıştım böyle bir şey.  Çevremde  duyan var mıydı onu da bilmiyorum. Okudum. Hem hastalıkla ilgili bilgiler edindim.   Hem de  bambaşka bir dünya ile tanıştım.
Mikrosefali,  yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişen , baş ve baş çevresinin  standartlardan  küçük olması demekmiş.Tabi buna bağlı olarak  beynin gelişememesi. Hamilelikte oluşan bir hastalık. İlk yedi ayda olması ile, son iki ayda olmasının sebepleri  farklıymış . Ne kadar erken yakalanılırsa, durum o kadar ciddi olabiliyormuş.
Hastalıkla ilgili bilgiler  vermeyeceğim elbette. Zaten merak eden netten öğrenebilir.
Benim yazmak istediğim, çocuklarına karşı bu kadar büyük sevgi, şefkat besleyen, "uyuduğunda bile özlüyoruz" diyen anneler.. Ne yedireceğini, nasıl yedireceğini  bilemeyen anneler.. Çünkü çocuklarda yutma zorluğu var. Hatta bir çoğunda yok .  Püre haline gelen  yemeği bile  yedirmekte zorlanıyorlar. O çocukların ağzından çıkan bir kelime ile öyle mutlu oluyorlar ki..
Bu annelerin yalıtılmış bir hayatları var anladığım kadarıyla.  Öncelikle dışa açılmaya vakitleri yok. Çünkü bir çoğu yalnız, yardımcı olacak kimseleri yok. Hastaneye gidip gelirken, evde çocuklarıyla ilgilenirken yalnızlar.  Bir diğer sebep,  insanların saçma sapan sorularına karşı tahammülleri kalmamış. Bu nedenle  evde çocuklarıyla ilgilenip,   vakit buldukça  internete giriyorlar.  Araştırma yapmak için, karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak için,  bir birlerine destek olmak, zorlandıkları konularda yardımlaşmak için...Banyo yaptırmak bile  sorun olduğunda ( ayakta duramayan çocuklar var çünkü )  neyi nasıl yaparsam daha kolay olur, çocuğumun canını acıtmam  derdinde bu anneler. Karşılaştıkları zorluklar için  hiç de şikayetçi değiller.  Tek korkuları  "bizden sonra bu çocuklar ne olur?, kim bakar " . Annelik böyle bi'şey işte. Tek düşünceleri, tek  dertleri yavrularının emin ellerde olduğunu bilmek.
"Ben çok şükür gözyaşı döktüm " diyor bir anne...  Düşünebiliyor musunuz?  Artık şırıngayla yemeği bıraktı,  yutabiliyor diye sevinen anneler..
Birbirlerine öyle güzel destek oluyorlar ki ... Bir çok şeyi kendileri bulmak zorunda.. Farklı sorunlarla karşılaşıp, kimsenin denemediğini deneyip, bunları kendi aralarında  konuşup tartışıyorlar.
Ve görüyorum ki,  çocuklar bu annelerin yaşam kaynağı.. Yaşama sevinci.  "neden biz, neden ben" sorusu yok .."neyi, nasıl  yapabilirim " sorularına cevap arıyorlar sadece..
Ben bu anneleri hayranlıkla takip ediyorum..
Sevgi dolu oluşları, gayretleri,  sabırları,  enerjileri  gerçekten etkileyici..
Dilerim ki gözlerinden düşen her damla sevinç gözyaşları olsun..
Dilerim ki bu enerjileri ve sevgileri hiç bitmesin..


5 yorum:

  1. ne kadar güzel böylesi bilinçli ailelerin olması. ilgi ve sevgiyle her şey daha kolay aşılır. bu hastalığın tam zıttı " hidrosefali" yaşıyorum ben de. 1 yıl önce tanıştım kendisiyle. şantlıyım şimdi ve çok iyiyim. dilerim o annelerde emeklerinin karşılığını alırlar...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bu konuya değindiğin ve hassasiyetin için sana teşekkür ederim.AUZEF in bana kazandıdığı çok şey oldu sen ve diğer arkadaşlarımda bunlardan biri.Maalesef çoğumuz izole hayat yaşamak zorunda bırakılıyoruz çünkü sen onların normal standartına uymadığın için seni yük olarak görüyor çocuğunu yadırgıyor 1-2 söylüyorsun anlatıyorsun ve sonunda yorulup kabuğuna çekiliyorsun.Ülkemizde maalesef empati alışkanlığı çok yok aileler çocuklarına bu konuda hiç bir şey öğretmiyorlar benim kızım anlamıyor ama zihinsel geriliği olmayan çocuklar kendilerine sorulan sorulardan ve arkadaşlarının onları dışlamasından kırılıp gücenip evlerine çekiliyorlar bunu yapan TOPLUM.Düşünebiliyormusun iyiki kızım anlamıoyr diye şükür ediyorum ben.Geldiğimiz nokya bak.... neyse canım ya bana bir dokun bin ah işit sadece teşekkür edicektim güya :))
    Bana mesaj atan bir çok anne mutlu olduklarını dile getirdi farkında olmadan bugün çok kişiyi mutlu ettin...İyi ki varsın....

    YanıtlaSil
  3. Çevremizde öyle dertler, öyle acılar var ki Telve, insan tüm kendi dertlerini unutuveriyor. Biraz empati gerekiyor insanların birbirini anlaması için, gerisi güzel olacaktır eminim.

    YanıtlaSil
  4. Çok geçmiş olsun canım...İyi olmana sevindim :)

    Zeynebb, sanırım bazı sorunlar zamanla aşılacak. Anne- babaların işi çok zor. Ön yargısız ve hoşgörülü çocuk yetiştirmek kolay değil.
    Bir kaç kişiyi mutlu edebildiysem ne mutlu bana. Sadece içimden geldiği gibi yazdım. İyi ki varsınız :))

    Hamiyetciğim, anlatmak istediğim şu ki, Mikrosefali Anneleri/ aileleri bunu dert olarak görmüyorlar , kendilerini hayata bağlayan ve yaşam enerjisi veren bir fırsat haline çeviriyorlar ki, hepimizin yapabileceği bi'şey değil :))Dediğin gibi, keşke empati yapabilsek...

    YanıtlaSil
  5. Are you looking for free Facebook Followers?
    Did you know that you can get them AUTOMATICALLY & ABSOLUTELY FOR FREE by getting an account on Like 4 Like?

    YanıtlaSil