1.08.2013

DOST NE ZAMAN BELLİ OLUR ? İYİ GÜNDE Mİ KÖTÜ GÜNDE Mİ ?



Bakmayın siz bir kaşık suda bir birimizi boğduğumuza.. Biz aslında millet olarak merhametliyiz. Birinin canı yansa, bizim de yanar.Düşene tekme vurmak, birinin sırtına basıp yükselmek  erdemli insanların vasfı değildir. Bir haksızlık ya da yanlışlık gördüğümüzde etkili etkisiz, mutlaka tepki veririz. Daha olmadı söyleniriz.
İster yakınımızda biri olsun, ister vatanımızda, ister komşularımızda.. Yedi düvelin yardımına koşmakta beis görmeyiz. Hangi ülkenin ne yardıma ihtiyacı varsa, elimizdekini avucumuzdakini veririz..
Hele ki canı yanan, zarar gören, dara düşen yakınımızda, arkadaşımız, dostumuz ise, derdiyle dertlenir elimizden geleni yaparız. Millet olarak tam bir kötü gün dostuyuzdur..
Lakin, önemli olan iyi gün dostu olmak değil midir ?. Asıl dostluk bu zamanda belli olmaz mı ?
Bu konuda birazcık kıskançlık, imrenme ve hatta  fesatlık  sergilemiyor muyuz ?
Ondan değil midir, daha küçücük yaşlarda falancanın oğlu şu okulu kazanmış, filancanın kızı   çok becerikliymiş, onun kadar olamamışız laflarıyla büyümemizin sebebi ?
Hiç durmadan bizden bir tık önde olanlarla kıyaslanmamız yüzünden içimizdeki öfke ve hatta zaman zaman nefret tohumlarının çatlayıp dal budak sarması ?
Çocukluğumuzda bizden kopya çeken, oyunlarda hep ebe olan,  okulda ödevlerini yaptığımız arkadaşlarımız iyi bir mevkiye geldiğinde kim  içten , samimiyetle " bravo, helal olsun arkadaşıma " diyor ? Kim zamanındaki beceriksizliğinden, kafasının çalışmadığından dem vurmuyor ?
Düşünsenize, daha 5-10 sene evvel birlikte yokluğu paylaştığınız bir arkadaşınız, bilmem ne kadar maaşla bir şirkette genel müdürken, siz hala asgari ücretli bir iş bulsam diye yedi takla atarken , içiniz cız etmeden sevinebiliyor musunuz onun adına ?
Önemli olan dar vakitte el uzatmak değildir. Yedi kat el de yapıyor bunu ..
Asıl dost, dostunun başarılarıyla gurur duyan, göğsü kabaran, gıpta damarını kabartmayandır...








4 yorum:

  1. En yanlış şeyi hepimiz yaparız. Başkalarıyla kıyaslanmak. Bu da dediğiniz gibi kıyaslandığımız kişye karşı istemesek de hınçla dolmamıza sebep oluyor. Halbuki aç gözlü olmasak bu dünyada hepimizin payına düşecek kadar her şey var. Merak ediyorum bu sadece bizde mi, yoksa diğer ülkelerde de aynı mıdır?

    YanıtlaSil
  2. Paranın her yeri işgal ettiği bu ortamda gerçek dost bulmak zor.

    YanıtlaSil
  3. İlhan bey, Ne yazık ki, çocukluğun ağır travmalarından biri bu... Diğer ülkeleri bilmem ama biz hakkını çok iyi veriyoruz bu işin..Belki de insanların gözü hep başkalarının hayatında ve imkanlarında olduğu için mutsuzluk hızla yayılıyor..

    Haklısın sevgili Hacer... Kim dost kim değil, anlamak zor...


    YanıtlaSil
  4. Şahsen ben kendimi bu konuda sevmiyorum. Keşke bende kıskançlık yapsam, çekemesem, belki diğer çoğu insan gibi yapabilseydim. Dostlarım bu kadar üzmezdi beni. Dost diyorum güveniyorum, başarıları o kadar mutlu ediyor ki beni başarısız olduğum zaman kendime üzülmektense dostumun başarısı beni mutlu ediyor. Ama gel gör ki benim başarılarıma sevinen, destek olan iyi günde veya kötü günde yanımda olan dostlarım yok. Sadece bir vakte kadar dostluk rölü yapıyorlar ve her seferinde kanıyorsun.

    YanıtlaSil