25.07.2013

ZIVANADAN ÇIKMAK...

Zıvanadan çıkmak deyince aklıma ilk gelen, haddi aşmak, çok sinirlenip kendini kaybetmek. Lugate baktığımda ise " genelde çok sinirlenildiğinde kendini kaybetme durumu , öfkelenmek, yoldan çıkmak , çıldırmak...... " yazıyor . ( Uludağ Sözlük.)










Tabi ki yanlış biliyormuşum. 
Arkadaşlar bir geceliğine İstanbul'a gidelim dediklerinde, hiç düşünmeden evet dedim . Akşam üstü uçakla iftara gidilecek , sahur yapılıp yine sabahın kör vakti geri dönülecek . Malum ertesi günü iş var. İftarla sahur arasında rehber eşliğinde  Eyüp Sultan Camii gezilecek . Doğrusu bana söylediğinde, bu kadar güzel bir akşam olabileceğini tahmin etmemiştim . Rehberimiz sıradan biri değilmiş meğerse :) önceden tarih öğretmeni olan , şu an kendini  tamamen rehberliğe adamış , şehir şehir gezip konferanslar veren , tv de program yapan bir bey . 
En ince ayrıntılarına kadar anlattı camiiyi , Eyüp Sultanı , tarihimizi . En çok ilgimi çeken konulardan biri  " zıvana " meselesi oldu . 
Zıvana , sadece cami ve medrese parmaklıklarında kullanılan , yatay ve dikey demir çubukları birleştirmede kullanılan bir demir parçasıymış . Taşıdığı anlamdan dolayı , evlere böyle bir parmaklık yaptırmak mümkün değilmiş . 
Bu demir süslemeler, inancın , hayatın her alanına yansımasının bir göstergesi . Dikey olan demir çubuk vahyi , yatay olan ise sünneti temsil ediyor. İki çubuğun birleştiği yerdeki demir parçaya da zıvana deniyor. Yani vahiyden ve sünnetten ayrılmayın. Zıvanadan çıkmak da  Kur' an ve sünnetten ayrılmak anlamına geliyor. 
Zıvanadan çıkmaktan sakınmak gerekir demek ki ...








3 yorum:


  1. Biz İzmir'liler,
    zıvanadan çıkma tabirine
    'asfalyalarım attı' da deriz:-))

    Günümüzde zıvana'dan çıkan ne çok olay ve kimlik var son günlerde!!!
    (Çok sinirlenme değil de, Kur'an ve sünnetten uzaklaşma anlamamında;-)

    YanıtlaSil
  2. "özel uçak gelip evden aldı" diyeceksin diye bekledim aslında :))

    Allah keyfinizi bozmasın, ne diyeyim. Ben 10 da yattığım için, davet edilen iftarlara bile iştirak etmiyorum, öyle de keyfime düşkünüm. Siz atlayın istanbul' a gidin.. :)

    YanıtlaSil
  3. Destiny, nev-i şahsına münhasır insanlarız biz İzmirliler, neye ne diyeceğimiz hiç belli olmaz..

    Cem, keyfe düşkünlükten başka bişey bu bence, kalk azıcık silkelen :))

    YanıtlaSil