14.03.2013

ÇALIŞAN KADIN / EVCİMEN ERKEK



Geleneksel Türk toplumunda  eşlerin yeri de, görevleri de bellidir. 
Erkek dışa dönüktür, evin geçimin sağlar,
Kadın evi çekip çevirir,  anne olduysa, çocuklarına bakar.
Nitekim  Kadir abimiz de " evimin kadını, çocuklarımın anası olacaksın üleynnn" diyerek  bu duruma  onay vermiştir.
Ancak gelin görün ki, hayat şartlarının değişmesi, kadının da eğitim seviyesinin yükselmesi, maddi sıkıntılar...vs. vs. vs.  neticesinde kadın da çalışma hayatına atılmıştır mecburen.. Ha buna karşı mıyım elbette değilim. Çalışmanın kadının bilinçlenmesi, özgüveninin gelişmesi  gibi olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Benim  anlayamadığım, gerçekten kadın  ekonomik özgürlüğe sahip olmak için mi çalışıyor..  Kariyer yapma hırsı,  geçim şartlarının zorluğu.... nedeniyle çalışan yok mu ?
Her çalışan kadın , aldığı maaşı istediği gibi  tasarruf etme hakkına sahip mi ?
Kadın yorgun argın işten döndükten sonra  yemek, bulaşık işleriyle uğraşırken,  erkeğin dinlenmeye çekilmesi, " daha yemek hazır değil mi?"   şeklindeki mızmızlanmaları , yemek sonrası , varsa çocuklarla ilgilenilmesi, sorunlarının çözüme ulaşması  , eskide mi kaldı . Artık çalışma hayatında erkekle   omuz omuza olan kadın, evde  de eşiyle el ele  verip   evin düzeninin sağlanması konusunda yeteri kadar destek alıyor mu ?
Siz hiç şöyle bir konuşmayı  bırakın duymayı, olacağına ihtimal veriyor musunuz?
-İsmail oğlum, hadi dışarı çıkalım da, iki tur atar, sonra kafede maç seyrederiz...
  -Ne dışarı çıkması oluuuum, daha çamaşırlar  asılcak, çocukların odası toplancak..
-Boşver işleri, Sibel yok mu evde, O yapsın..
  -Ya Sibel'i bilmez misin, evi böyle dandini gördü mü evden kaçar...Kimbilir kimle nerde geziyordur ?
Benim erkeklerin rahatını bozmak gibi bir derdim yok.Tam tersine, kadının eş ve anne olma görevlerinin yanında,  değişen hayat şartları, gelişen sosyo- ekonomik yapı nedeniyle yeni yeni roller üstlenirken, erkeğin hala " evin direği" rolüyle  dar alana hapsedilmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getirmeye çalışıyorum..Rica ederim, ajan- provokatör gözüyle bakmayınız.. Ben kesinlikle erkeğe, " evine doğru dürüst bak, bakamıyorsan da, nasıl eşin, evin geçimine yardımcı olup, senden rol çalıyorsa (!), sen de aynı şekilde O'nun sorumluluklarını biraz azaltmaya çalış. " demiyorum.. Hele ki kadına, " ekonomik özgürlük"   adı altında  zamanını, ruhunu, bedenini  var gücünle  harcıyorsun, toparlan ve kendine gel. Bunları yaparken,  azıcık kendini düşün de    sorumluluklarının bir kısmını eşine devret hiç demiyorum.
Bana ne milletin iç ilişkisinden..
Amerika mıyım ben...
Kimsenin  arı kovanına çomak sokmak gibi bi derdim yok..
İnanmıyor musunuz?
Bence de inanmayın...





12 yorum:

  1. Bence hanımlar çalışmayıp ev işleriyle ilgilenseler bu onlara yeter de artar bile. Çocuğu olanların işi iki katına çıkıyor zaten.

    Ben hem dışarıda çalışıp da hem de evde iş yapan bir hanıma rastlamadım açıkçası. Evlerini temizlemek için temizlikçi tutuyorlar. Ütüsünü çamaşırını bile onlar yapıyor. Çocuklarını mecburen kreşe veriyorlar ki o da ev kirası gibi bir şey. Yani geçim sıkıntısı için çalışan varsa, evde otursa daha az masraflı olur. Bir de her gün ne giyeceğim derdi olmaz. :)

    Ama ben bir iş yaparak mutlu oluyorum diyen varsa, çalışsın.

    YanıtlaSil
  2. Bence kadının çalışmasına alışılmasıyla bazı durumlar değişti. Örneğin bebeğin altını değiştiren, mamasını yediren erkekleri görüyoruz artık. Hatta bir tatil yerinde gece karı koca sırayla bebeği yatırmağa gidiyorlardı. Olacak olacak. Her şey paylaşılmalı yaşamda yoksa huzur olmuyor huzur olmayınca da mutluluk gelmiyor.

    YanıtlaSil
  3. Yolcu / Aslında bu o kadar derin bir konu ki..Artıları da eksileri de oldukça fazla.Bireysel düşünmek gerekir bu nedenle. Getirisini götürüsünü iyi hesap etmek.. Ama ben kadın kendinden çok da fazla ödün vermeden çalışmasından yanayım..Çünkü malum evlilikler eskisi gibi çok da muhkem değil. Boşanmalar oldukça arttı Şimdi boşanan kadının sudan çıkmış balığa dönmemesi için çalışması şart. Ancak çalışan kadının boşanma yoluna gitmesi de ev hanımına göre daha fazla. Yani garip bir kısır döngü.. Söylediklerine ve özellikle son cümlene de hak veriyorum üstelik :))

    İlhan Uçer / Haklısınız, durum eskiye nazaran daha iyi ama yeterli değil. Farkettiyseniz verdiğiniz örnekler hep çocukla ilgili. Bu kısmı hayatı paylaşmaktan saymıyorum. Çünkü burada erkeğin haz alması, çocuğuna olan sevgisi önemli ölçüde rol oynuyor. Eşe yardım ikinci plana düşüyor bence. Eğer yemek yapan, masa toplayan, evi süpürüp toz alan, banyo temizleyen erkeklerin varlığından söz ederseniz, o zaman bu iş tamam derim..Ama zamanla olacak olacak..:))

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar yazılırsa çizilirse zaman geçerse geçsin bu sanırım genlerimizden gelen birşey , erkek / kadın görev ayrımları , ayrıcalıklar vs vs.. Ama bir gerçek var ki hayat müşterek ki ben kadınlarımıza çok üzülüyorum..
    keşkeler alıyor gidiyor sonra işte bilirsin..

    YanıtlaSil
  5. safransarı / en azından biri keşke demeyecek demek ki.İnsan aslını kolay kolay inkar edemiyor işte..

    Dönence / Ben de herkese bir parça katılıyorum..En çok da kendime :))

    YanıtlaSil
  6. Günümüzde,erkekler geleneksel modelin dışına çıkmış gibi görünse de,içlerindeki duygu(Kadir Abi ruhu diyelim kısaca) pek de değişemiyor anlaşılan..
    Lütuf ediyor gibi davranmalarına baktığımda,böyle bir his uyanıyor bende..

    YanıtlaSil
  7. Aynen öyle canım..İnsanın mayasında ne varsa o...Model aynı, ayrıntılarda değişiklik var sadece :)

    YanıtlaSil
  8. Bence bunun cinsiyetten çok kişilikle alakalı olduğu düşüncesindeyim ve yetiştirilme ile de çok alakalı.Bunu bekar evine yeni çıkan erkeklerden anlayabilirsiniz.Adam sofra dahi kaldırmamış evinde annesine yardım etmeyi kendi başına akıl edememiş karısına yardım edecek.Çok zaman geçmesi lazım.En azından bir nesil sonra.Çünkü çalışan anneler çoğalalı çok olmadı.Genelde ev hanımlarının yetiştirdiği elemanlarız.Çalışan anneler çocuklarına bu bilinci aşılayacaklar ve sonraki nesil biraz daha kıvama gelmiş olacak.

    YanıtlaSil
  9. Toz / meseleye gerçekten çok doğru açıdan bakmışsın..Sanırım zamanla değişecek bazı şeyler..Ama bu yine de seni ve senin jenerasyonu kurtarmaz..Bu işin farkında ve bilincinde olman yeterli :)

    YanıtlaSil
  10. Ben çalışan anne çocuğuyum.Bu konuda hiç sıkıntım olmadı :) Tek olduğum dönemlerde sadece tembellik yaptığım zamanlar oldu ama bunu daha çok yalnızlık olarak nitelendirdim :)

    YanıtlaSil
  11. Chеers for posting, btw what type of vіdeo camera systеm do уοu makе full use of?


    Αlsο viѕit my wеbpage female :
    :
    ::

    YanıtlaSil